August Pyölniittu

August "Aku" Pyölniittu (1887-1979) oli "Paimion viisaaksi" kutsuttu pieni mies Maljamäen kylästä Pajapellon mökistä. Hänen elämänsä ei kulkenut aivan tavallisia köyhän torpparin pojan latuja, vaan pikemminkin sukset kulkivat aika kiemuraista, mutta mielenkiintoista reittiä.

Keksijä, tiedemies, itseopiskelun uranuurtaja, matemaatikko, pienviljelijä, ajattelija, Paimion viisas…

August Pyölniittu syntyi piian ja rengin esikoiseksi Paimion Kurjen kylän Pyölniittu -nimiseen Junnin tilan torppaan. Myöhemmin syntyivät sisaret Ida Johanna (1890) ja Olga Aleksandra (1895).

Augustista tuli vähitellen pienviljelijä, vaikka hänen suunnitelmansa jo näihin aikoihin olivat vähän kauempana tieteellisissä harrastuksissa. Pyölniittu luki paljon. 25-vuotiaana vuonna 1912 hän "elämänkerrassaan" kertoo lukeneensa lukeneensa lainakirjastosta 300 kirjaa.

Vuonna 1906 hän mainitsee huomanneensa:

"…että minussa on jotakin, josta voin päättää etten ole samallainen kuin tavalliset ihmiset. Vuonna 1906 tulin varmuuteen siitä, mitä se "jotakin" on, joka kieltää minua torpan poikana jatkamasta isäni ammattia: tulin varmaan vakaumukseen, että tuleva elämäntehtäväni on uusien keksintöjen tekeminen. Ensin olivat koneelliset keksinnöt etusijassa, mutta sittemmin ovat "aatteelliset" keksinnöt tulleet minulle yhä tärkeämmäksi."

August Pyölniitun persoonassa yhdistyivät kunnianhimo ja vaatimattomuus, lempeys ja lahjomattomuus. Nuoruuden loputon tiedonjano johti vanhempana todelliseen viisauteen ja tasapainoon itsensä kanssa. Syrjäänvetäytyvä Aku ajatteli itsekseen ja antoi muiden puhua. Hän oli kyllin vahva ollakseen oma itsensä kaikkialla. Lempeä syrjästä katsoja, jota muut arvostivat. Hänelle kertyi luottamustehtäviä ja jonkin verran julkisuuttakin lukuisten lehtihaastatteluiden (1960- ja 1970-luvuilla) myötä. Hän esiintyi myös radiossa useita kertoja.

Aku ei väheksynyt ihmissuhteita, mutta ymmärsi jo varhain olevansa sosiaalisesta ryhmästään poikkeava, joka ei sulaudu joukkoon tai ystävysty helposti. Hän vaati seuraltaan paljon ja jos riittävän sivistynyttä keskustelukumppania ei löytynyt, hän vetäytyi eikä jäänyt tuhlaamaan kallista aikaansa juttelemalla niitä näitä.

August Pyölniittu sai elää pitkän elämän. Pajapellon mökissä naimattomat sisarukset August, Ida ja Olga asuivat kolmisin yli 60 vuotta. Mökki tyhjeni asukkaista vuonna 1974, jolloin August ja Olga muuttivat kunnalliskotiin. Ida-sisar kuoli vuonna 1973. August kuoli Paimion vanhainkodissa vuonna 1979.

Lue lisää Pyölniitun elämästä!

Johanna Lehto-Vahtera on kirjoittanut August Pyölniitun elämästä lukuisia artikkeleita. Artikkelit PDF-muodossa.