August Pyölniitun kirjoituksia

"Joskus on parempi jäädä kotiin. On nimittäin
hauskempaa kuvitella että muut kaipaisivat minua
kuin todeta ettei niin ollut."

August Pyölniittu jätti jälkeensä uskomattoman määrän aforismeja, keksintöjä, muistiinpanoja ja artikkeleita. Hän oli ahkera kirjoittaja, muistiinpanojaan ja reunahuomautuksiaan hän teki kaikkialle mihin mahtui kirjoittamaan. Kirjoituksissaan hän pohti mm. tähtitiedettä ja lähes puolet elämästään hän suunnitteli ikiliikkujaa.

Pelkästään Pyölniitun päiväkirja on runsaan tuhannen sivun mittainen. Ensimmäiset sivut on kirjoitettu vuonna 1910 hänen ollessa 23-vuotias. Viimeinen sivu on vuodelta 1974, jolloin hän yhdessä sisarensa Olgan kanssa muutti kunnalliskotiin.

Kirjoittaminen oli Pyölniitun toinen luonto ja lähes ainoa tapa saada sanotuksi omia ajatuksiaan. August ei puhelut liikoja ja piti itseään hitaasti lämpeävänä keskustelijana, jolle sanottava tuli mieleen vasta viiveellä – sitten kun tilanne oli ohitse. Kynä ja paperi olivat hänen paras ystävänsä. Pyölniittu aloitti kirjoittelun 1900-luvun taitteessa paperinpalasille ja kärsi pitkään suoranaista paperipulaa, mutta muutaman vuoden kuluessa hänestä kehittyi taitava sanankäyttäjä, jonka esseet ja päiväkirjamerkinnät ovat vuolaita ja joista huomattava lukeneisuus tulee esiin. 1910-luvulla Pyölniitulla oli useita jatkuvia esseesarjoja, joita hän täydensi numeroiduin arkein. Muste ja kynä jäivät sivuun vasta 1920-luvulla, jolloin hän hankki käytetyn kirjoituskoneen.

Kirjoitukset olivat Augustin kuoleman jälkeen kateissa, kunnes ne löytyivät vuonna 1994 Paimion koulukeskuksesta. Eräästä huoneesta löytyi kasa kastuneita laatikoita, joiden sisältö paljastui Augustin tuotannoksi.

Käsikirjoitukset on järjestetty ja niiden laajuus on kymmeniä tuhansia arkkeja. Ne sisältävät sekä kirjoituksia että laskelmia, joista osa liittyi tehtyihin keksintöluonnoksiin. August Pyölniitun arkisto sijaitsee Paimion kotiseutuarkistossa.

Mietelauseita

Tälle sivulle on koottu joitakin otteita August Pyölniitun kirjoituksista. Kirjoitukset ovat PDF-muodossa.

Kirjoituksia painettuina

Pieni osa käsikirjoituksista on julkaistu Johanna Lehto-Vahteran toimittamina kirjoina. Tekstit paljastavan Augustin tinkimättömän ajattelumaailman, mutta tarjoavat toisaalta hykerryttävän osuvia aforismeja, jotka on poimittu päiväkirjan sivuilta.


Lehto-Vahtera, Johanna (toim.) 2004. Järkevä toivo. Kokoelma August Pyölniitun ajatuksia. August Pyölniitun museo. Mynämäki.

Lehto-Vahtera, Johanna (toim.) 2011. Näkyviin tuleminen. August Pyölniitun kirjoituksia vuosilta 1907—1917. August Pyölniitun museo. Saarijärvi.

Kirjat toimittanut Johanna Lehto-Vahtera on pitkään perehtynyt Pyölniitujen elämään. Hän on julkaissut aiheesta myös useita lehtiartikkeleita ja käsittelee aihettaan hyvin henkilökohtaisella tasolla. Lehto-Vahtera toimii myös turkulaisen Aboa Vetus & Ars Novan museonjohtajana.


Kirjoja on saatavana toimittajalta (johanna.lehto-vahtera@aboavetusarsnova.fi), August Pyölniitun museosta, Paimion kirjastosta ja kaupungintalon palvelupisteestä, sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museon museokauppa Laurentiuksesta Turusta.